Fietsverzekering

Is een speed pedelec verzekering nu verplicht of niet?

Of een elektrische fiets nu een e-bike tot 25 km/u is of een speed pedelec tot 45 km/u, een verzekering is hiervoor in Vlaanderen niet verplicht, op voorwaarde dat de fiets trapondersteuning nodig heeft. Van zodra een fiets door een motor wordt aangedreven zonder trapondersteuning, wordt deze gezien als een motorvoertuig (bromfiets) en is een BA verzekering wel verplicht.

Een familiale verzekering is aangeraden als je rijdt met een elektrische fiets of speed pedelec

Ook al is een BA verzekering voor je elektrische fiets of speed pedelec niet verplicht, het is toch aangeraden om een familiale verzekering te hebben. Want het gebruik van wandel-, fiets- en jaagpaden wordt alsmaar drukker. Daarbij is het verkeer meestal ook heel divers: wandelaars, joggers, wielertoeristen, kinderen op kleine fietsen, andere (snelle) elektrische fietsen, e-steps, …

Een ongeval is dan helaas snel gebeurd en daarbij ben je als bestuurder van een e-bike of speed pedelec meestal de snelste. Als je dan aansprakelijk gesteld wordt voor het ongeval kan je beroep doen op jouw familiale verzekering. Zo ben je zeker dat de schade van de tegenpartij vergoed wordt, zonder dat jij moet opdraaien voor de kosten. Ook als je met een gewone (elektrische) fiets rijdt kan je familiale dus erg nuttig zijn.

Kan ik mijn elektrische fiets of speed pedelec omnium verzekeren?

Met een DVV fietsverzekering is uw elektrische fiets beschermd tegen diefstal, vandalisme én materiële schade als gevolg van een ongeval.

Wat is verzekerd?

 • Diefstal:
 • Diefstal van de (elektrische) fiets of speed pedelec.
 • Schade aan de fiets, indien teruggevonden na diefstal.
 • Materiële schade:
 • Fietsschade als gevolg van een ongeluk, bv. een aanrijding of val.
 • Als er schade veroorzaakt werd tijdens het vervoer van de fiets, ook bij het laden en het lossen.
 • Vandalisme en schade door poging tot diefstal.
 • Brand, natuurkrachten en aanrijding met een dier.
 • Fietsbijstand:
 • 3 interventies per jaar in geografisch Europa, op min. 1 km van huis
 • Bijstand bij een mechanisch probleem, (ook lege batterij),
  defecte verlichting, lekke band, geblokkeerd slot of verlies sleutel.
 • Herstelling ter plaatse indien mogelijk, anders vervoer naar je woonplaats of hersteller.

Verplichtingen bij een speed pedelec of snelle e-bike (tot 45km/u)

Je moet minstens 16 jaar zijn om te mogen rijden met een speed pedelec.

Je moet minstens in het bezit zijn van een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs A1, A2 of A (motorfiets) of rijbewijs B (auto).

Het dragen van een helm is verplicht voor e-bike die een snelheid van 45 km/u kunnen halen. De fietshelm moet conform EN1078 zijn en het achterhoofd en de slapen voldoende beschermen.

Het is niet toegestaan om kinderen te vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Voor het vervoer van kinderen tussen 3 en 8 jaar bent u verplicht om een geschikt beveiligingssysteem te installeren.

Verkeersborden met het symbool van een bromfiets en de letter ‘P’ zijn van toepassing op speed pedelecs. Waar de snelheid op de weg max. 50 km/u is, mag een je met speed pedelec kiezen of je het fietspad (aangegeven met verkeersbord D9) of de weg gebruikt. Op wegen met een hogere snelheidslimiet moet je op het fietspad rijden als dat voorzien is.

Een speed pedelec die behoort tot de categorie bromfiets (klasse B) en een motor heeft die ondersteuning biedt tot een snelheid van maximaal 45 km/uur, met een maximaal vermogen van 4 kW, moet worden ingeschreven bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). Daarvoor heb je het gelijkvormigheidsattest van de fabrikant nodig met het chassisnummer en technische kenmerken van de fiets en het roze aanvraagformulier. De inschrijving bij DIV kunnen wij voor u in orde maken.

Van de fietsenverkoper ontvangt u een roze aanvraagformulier tot inschrijving, hiermee kunnen wij de inschrijving doen en je nummerplaat aanvragen bij DIV. Je ontvangt dan een kleine SP nummerplaat samen met het kentekenbewijs (in 2 delen) op het adres van je keuze. Bewaar beide delen goed, je hebt ze ook nodig als je de fiets tweedehands zou willen verkopen.

Hulp nodig bij het inschrijven van je speed pedelec?

Bel 013 52 10 05 of maak een afspraak en wij helpen u graag verder.