fbpx
Menu Sluiten

VEELGESTELDE VRAGEN BIJ SCHADE


Vaak weten mensen niet wat te doen bij schade. Daarom zet Groep Alenus & Partners dit even voor u op een rijtje.

Autoschade

Warning triangle in a car breakdown Free PhotoHebt u een ongeval gehad met de wagen? Vul dan het aanrijdingsformulier samen in met de tegenpartij.

Gaat u niet akkoord met de versie van de tegenpartij? Onderteken het aanrijdingsformulier dan niet! Vul beiden jullie versie in op een apart aanrijdingsformulier en bezorg deze aan jullie verzekeringsmaatschappij, laat de politie een PV opmaken of probeer roch tot een akkoord te komen. Wanneer het aanrijdingsformulier niet door beiden partijen ondertekend is, kan dit de schadeafhandeling vertragen.

In welke gevallen kan het afhandelen van uw schadedossier heel wat tijd in beslag nemen?

  • Proces Verbaal: werd er tijdens uw ongeval een PV opgemaakt door de politie? Dan zal de verzekeringsmaatschappij deze opvragen. Hier kan enige tijd over heen gaan.
  • Ongeval met een buitenlandse tegenpartij: wij gaan de Belgische vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeringsmaatschappij moeten aanspreken, deze zal vervolgens met hen communiceren. Dit zorgt voor vertraging in het dossier. Als uw ongeval in het buitenland heeft plaatsgevonden, is er echter ook niet de Belgische wet van toepassing!
  • Eénzijdige aangifte: er is geen akkoord tussen beiden partijen, dit maakt het voor de verzekeringsmaatschappijen moeilijk om de aansprakelijkheid te bepalen.

Wat als de tegenpartij er nu van door gaat?

Zonder de gegevens van de tegenpartij kan de maatschappij echter niets doen. U kan aangifte doen bij de politie of navragen achter camerabeelden in de buurt. Hebt u toch nog de nummerplaat van de tegenpartij? Dan zal het BGWF op zoek gaan naar deze persoon. Bij een omnium gaan we wel kunnen vergoeden, dan zal u echter alleen de vrijstelling moeten betalen.

Mag ik mijn wagen onmiddellijk laten herstellen? 

Nee, er zal eerst een expert langskomen die de schade gaat begroten, deze zal hier vervolgens een verslag van opmaken. Het kan ook zijn dat de tegenpartij erna nog een tegenexpertise laat uitvoeren.

Moeten er toch dringend stukken vervangen worden? Vervang dan enkel de noodzakelijke onderdelen en hou de beschadigde stukken bij.

Brandschade

Illustration of a burning house Free Vector

Neem contact op met ons om te bepalen of uw schade gedekt is.

Gaat het om een gedekt schadegeval? Breng dan afhankelijk van hoe u het wil herstellen de volgende documenten binnen samen met foto’s!

  • Wil u de herstelling aan uw woning zelf uitvoeren? Bezorg ons dan een lijst met de benodigde materialen, hun kostprijs en een schatting van het aantal werkuren!
  • Wil u de werken liever laten uitvoeren door een hersteller? Breng ons dan een gedetailleerd bestek binnen met een vermelding van de oorzaak.
  • Kent u geen hersteller? Dan kan u beroep doen op de Cocoon Direct Repair. In de meeste gevallen wordt er dan zelf een hersteller ingeschakeld en hoeft u verder niets te doen!

Hou de beschadigde goederen zeker bij! Er kan nog een expert aangesteld worden die de schade komt begroten.

Schade aan derden

Hebt u schade veroorzaakt aan een derde? Dan zal u deze schade moeten aangeven aan uw familiale verzekering. De waarborg burgerlijke aansprakelijkheid uit deze polis zal dan het nodige doen om de tegenpartij te vergoeden. Lijdt u zelf schade door een derde? Dan kan u beroep doen op uw rechtsbijstand die de schade zal verhalen van de tegenpartij.

  • Verzamel alle gegevens van de betrokken personen. Waar zijn zij verzekerd? Wat is hun naam, adres, etc…?
  • Neem foto’s van de schade.
  • Bezorg alle informatie over het schadegeval.
  • Zorg dat de beschadigde goederen steeds ter beschikking zijn! Gooi dus niets weg tot uw schadedossier is afgerond.

Hebt u een ongeval met de fiets? Aansprakelijk of niet, gef dit aan. Deze verzeekring gaat de lichamelijke en materiële schade bij ongeval in recht gaan verhalen bij de tegenpartij. Bent u in fout, Dan zal uw familiale verzekering de tegenpârtij vergoeden.

Rechtsbijstand

Hebt u een dagvaarding ontvangen i.v.m. een verkeersovertreding en komt uw rechtsbijstand hier tussen? Breng deze dagvaarding dan samen binnen met de keuze van uw advocaat.

Let op: enkel een polis L.EXTRA komt tussen voor contractuele geschillen!

Schade hospitalisatie

Hebt u een individuele hospitalisatie en moet u opgenomen worden in het ziekenhuis? Vul dan het aangifteformulier “hospitalisatie” in zodat wij alvast een schadedossier kunnen openen.

Na ontvangst van de originele opnamefactuur en de bijhorende ambulante kosten zal DVV u vergoeden conform de voorwaarden van uw verzekering.